Specialisaties

De fysiotherapie kent vele vormen, verbijzonderingen en specialisaties. Via speciale hiervoor georganiseerde opleidingen en scholing wordt de fysiotherapeut vaardig in het behandelen en begeleiden van cliënten/patiënten met specifieke blessures of aandoeningen. In onze praktijk zijn de volgende specialisaties vertegenwoordigd:

Algemene Fysiotherapie
Het bewegingsapparaat van ons lichaam wordt gevormd door een geheel van vele spieren, botten en gewrichten. Als er klachten ontstaan in het functioneren daarvan, dan wilt u die natuurlijk graag goed en professioneel laten behandelen. De algemene fysiotherapie is veelomvattend. En voor de meeste blessures en aandoeningen is er bijna altijd wel een behandelmethode beschikbaar.

Sportfysiotherapie (IAS) 
Sporten is gezond, absoluut! Maar jaarlijks raken vele duizenden mensen geblesseerd tijdens het sporten. Een sport-specifieke benadering van het probleem is dan  in vele gevallen gewenst. Gerard heeft de opleiding Sportfysiotherapie aan de International Acadamy for Sportscience gevolgd. Dit staat voor een actieve aanpak van het sportgerelateerde probleem of vraagstuk.

Oedeem Fysiotherapie 
Dit is een specialistische vorm van fysiotherapie die zich richt op de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem of littekens. Lymfoedeem is een ophoping van vocht, doordat het lymfesysteem, dat normaal voor de vochtafvoer zorgt, niet goed functioneert.

Long Fysiotherapie 
Dit is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op aandoeningen aan de longen, zoals COPD en astma, sarcoïdose en longfibrose. Veel patiënten die door de longfysiotherapeut behandeld worden vallen in de categorie COPD. 

Fysiotherapie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden 
Deze vorm van fysiotherapie richt zich op patiënten met slagaderverkalking in de benen, waardoor Claudicatio Intermittens (ook wel Etalagebenen genoemd) kan optreden. Er ontstaan dan hevige pijn en krampen in de beenspieren. Speciale looptraining door de fysiotherapeut kan die klachten mogelijk verminderen.

Covid Fysiotherapie 
Corona of Covid-19 heeft een behoorlijke impact op onze samenleving, op alle fronten. Mensen die deze aandoening met de daarbij mogelijk aanwezige klachten hebben doorgemaakt, kunnen daar behoorlijk wat problemen van ondervinden. In dat geval kunt u bij de fysiotherapeut terecht voor gericht advies, hulp en begeleiding.

Dry Needling 
Bij Dry Needling maakt de fysiotherapeut gebruik van kleine naaldjes. Deze worden door de huid in de spier aangebracht om daar mogelijke Myo Fasciale Triggerpoints (spierverhardingen) te behandelen. Het doel hierbij is om de aanwezige spierverkrampingen en -verhardingen te verminderen of te doen verdwijnen.

Medical Taping 
Bij deze vorm van tapen maakt de fysiotherapeut gebruik een soort elastische tape om blessures en aandoeningen te behandelen. De mogelijkheden zijn legio. Variërend van ondersteunende tape tot ontspannende technieken. Ook de oedeemfysiotherapeut kan gebruik maken van tapetechnieken om de behandeling te ondersteunen. De behandeling van hooikoortsklachten met Medical Taping is inmiddels al zeer succesvol gebleken. In de loop van de jaren heeft de vaak veelkleurige tape een beetje een hip karakter gekregen. Toch doet dit niets af aan de goede behandelmethodes die hiermee mogelijk zijn!